Sikker transport af din cykel

Sikker transport af din cykel, når du rejser ud i verden.

Vi kender det alle sammen, nu står træningslejeren eller cykelferien lige for døren. Men hvad med cyklen, den skulle gerne frem til bestemmelsesstedet i et stykke. Den bedste løsning er selvfølgelig en rigtig cykelkuffert, men hvad er forskellen og hvad er prisen?

Hvad koster en cykelkuffert?

Prisen er selvfølgelig afhængig af, hvilken beskyttelse du vil opnå og om du selv transporterer cyklen, eller du sender den med fly eller på en lastbil.

De billigste på markedet er cykeltasker af nylon som er forstærket og polstret indvendig, de fås fra små 1000 kroner. Time og Pro laver cykelkufferter i denne kategori.  De er mest beregnet til transport i egen bil, da de ikke yder så meget beskyttelse mod stød. Og anbefales derfor ikke til flytransport.

Når du vil have din cykel med fly så laver EVOC, nogle rigtigt lækre cykelkufferter i kraftig nylon med flere rum. En aluminium ramme i bunden hvor cyklen monteres under transporten, hjulene står i separate rum i hver side af kufferten og det sikre din cykel under transporten. Uanset om den foregår med bil eller fly. Disse kufferter fås fra ca. 2400 kroner.

Den mest sikre type af cykelkufferter er: Hart case typen som f.eks. Elite Vaison. De udmærker sig ved at have en dobbelt skal i hårdt plast, da den fylder noget mere en end de før nævnte typer, er den konstrueret så den passer på de fleste tagbagagebærere.
Denne cykelkuffert yder den absolut bedste beskyttelse af din cykel på rejsen, prisen er fra små 5000 kroner.

Hvilken type cykelkuffert skal jeg bruge?

Først skal du gøre dig klart hvilken cykel du skal have transporteret, er det din racer-, enkeltstarts-, MTB-, hverdagscykel, der er forskel på hvor store cykler der kan være i kufferterne og hvor meget din cykel skal afmonteres inden den kan gå i kufferterne. Og hvordan din cykel skal frem til bestemmelsesstedet, er det i din egen bil, med toget, med lastbil, trailer eller med flyet. Skal du have ekstra hjuls med på turen så skal du måske også have nogle hjulposer til de ekstra hjul. Hvis du selv kører i bil eventuelt med campingvogn efter, fremstiller EVOC et bike cover eller en pose til at have cyklen i, dels beskytter den cyklen mod skrammer, men samtidig beskyttere den omgivelserne mod at cyklen sviner med olie fra kæden eller støv og skidt fra den. Helt ideel løsning til transport af cyklen, hvis det udelukkende gælder om beskyttelse mod ridser og afsmitning fra cyklen.

Hvor meget skal der afmonteres på cyklen?

Det afhænger dels af hvor stor din cykel er, og selvfølgelig af hvilken kuffert du har valgt. Det er ens ved dem alle, at dine hjul og pedaler skal afmonteres. Det er der normalt ikke det store problem i at gøre.
Det første problem du kan støde på her, er at din kæde kommer til at hænge og dingle og derved sviner indvendigt i kufferten. Der findes et lille stykke værktøj som er guld værd i dette tilfælde, en kædeholder, den findes i mange forskellige versioner. Den fungerer ved, at du skruer den fast i gaffelenden og hænger kæden på, som den hang på kassetten da hjulet sad på cyklen. Så er det nemt at svøbe et klæde rundt om kæden, så den ikke gør din cykelkuffert beskidt.
Dit styr skal enten drejes, eller skrues af frempinden det afhænger af kufferttype. Her skal du være opmærksom på, at de fleste frempinde og styr skal spændes med moment nøgle, for ikke at overspænde styret og derved ødelægge det. På de fleste frempinde og styr er der noterer hvor mange Nm det kan tåle.
For at cyklen kan pakkes i kufferten, kan det være nødvendig at enten tage sadel og sadelpind af, eller skubbe sadlen i bund i sadelrøret. Her er det meget vigtigt at du noterer dig den nøjagtige sadelhøjde. Den nemmeste måde at gøre det på, er at sætten et stykke tape, rundt om sadelpinden lige hvor den går ned i stellet.
Hvis du står på bestemmelsesstedet og først skal til at bruge tid på at justerer sadelhøjden, går kostbar tid tabt, samtidig med at du risikerer at få spoleret din ferie, med ømhed i kroppen, fordi du har siddet forkert på cyklen. Det er naturligvis lige så vigtigt, at du får markeret sadelhøjden når du igen pakker cyklen sammen.
De fleste cykelkufferter har separate rum til hjulene. Skal du have ekstra hjul med, er det en rigtig god ide at transporterer dem i hjulposer.

Her kan du læse, hvordan du afmonterer delene på din cykel.

kuffertåben_evoc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.